BTÜ’den gıda endüstrisine çevreci devrim... Fındık küspesiyle bitkisel protein atağı

BTÜ’den gıda endüstrisine çevreci devrim... Fındık küspesiyle bitkisel protein atağı

GÜNDEM 17.06.2025 10:36:02 0
BTÜ’den gıda endüstrisine çevreci devrim... Fındık küspesiyle bitkisel protein atağı
Haberi Sesli Oku

Bursa Teknik Üniversitesi, fındık küspesi proteinleriyle gıda endüstrisinde hayvansal ürünlere alternatif sunan yenilikçi bir projeyi hayata geçirdi. TÜBİTAK destekli proje, çevresel ve ekonomik kazanımlar sağlamayı hedefliyor.

BURSA (İGFA) - Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), gıda endüstrisinde bitkisel kaynak kullanımını artıracak öncü bir projeye imza attı.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Araştırma Görevlisi Mahmut Ekrem Parlak’ın yürütücülüğünü, Doç. Dr. Furkan Türker Sarıcaoğlu’nun danışmanlığını üstlendiği “Fındık Küspesi Protein Fraksiyonlarının Hava-Su ve Yağ-Su Arayüzey Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-B Acil Destek Programı kapsamında destek kazandı.

Türk Patent ve Marka Kurumu’na patent başvurusu yapılan proje, hayvansal proteinlere alternatif olarak fındık küspesi proteinlerini kullanarak gıda üretiminde köpürme, jelleştirme ve emülsiyon gibi işlevleri yerine getirmeyi amaçlıyor.

SERA GAZINI AZALTMAK İÇİN BİTKİSEL ÇÖZÜM

Proje yürütücüsü Mahmut Ekrem Parlak, hayvansal proteinlerin gıda endüstrisinde yaygın kullanımının sera gazı salınımını artırarak küresel ısınmaya yol açtığını belirtti. “Bitkisel proteinlerin kullanımı artık bir zorunluluk. Fındık küspesinden elde edilen proteinlerin, hayvansal proteinlerden daha yüksek köpürme ve emülsiyon potansiyeline sahip olduğunu gösterdik. Örneğin, albümin sınıfı yumurtadan daha fazla köpürme sağlıyor, prolamin ise yağ-su bağlamada üstün performans sergiliyor,” dedi. Parlak, projenin mercimek ve fasulye gibi diğer bitkisel kaynaklara da uygulanabilir olduğunu vurguladı.

MALİYET VE ÇEVRE DOSTU ÇÖZÜM

Parlak, bitkisel proteinlerin hayvansal proteinlere göre daha düşük maliyetli olduğunu ve hayvancılığın yol açtığı yüksek sera gazı salınımını azaltabileceğini ifade etti. “İnsanlık, sera gazı salınımında tarihinin en yüksek seviyesinde. Hayvancılık, endüstriden daha fazla emisyona neden oluyor. Bu proje, sürdürülebilir gıda üretimi için önemli bir adım” diye konuştu.

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, projeyi akademik, çevresel ve ekonomik açıdan büyük bir kazanım olarak nitelendirerek, “Gıda endüstrisine çevre dostu bir alternatif sunan bu çalışmayı desteklemekten gurur duyuyoruz. Proje ekibini tebrik ediyorum” dedi.

Gündemdeki Diğer Haberler


Bursa Yenişehir'de 'Gençlik Kampı'na yoğun ilgi

7 bin 160 tarımsal projeye 10,2 milyar TL'lik hibe

Huawei ve SchneiTec'ten ilk TÜV SÜD onaylı şebeke şekillendirici proje

Darphane'den 'Osmanlı Padişahları Bimetal Hatıra Para'ları satışa çıkıyor

Antalya Havalimanı’nda asma tavan çöktü: 1 hafif yaralı!

Bursa Devlet Tiyatrosu’nun “Harikalar Mutfağı” Karacabey'de

Efkan Ala’dan CHP’ye dış politika eleştirisi: Ezberleri tekrar ediyorlar

Bursa Yıldırım'da istihdama engel yok

Uluvahta Yayla Göleti Ordu turizmine kazandırılıyor

Bursa Karacabey’de HOBA projesinde kupalar sahiplerini buldu

Özgür Özel: Maaşlar eridi, acil zam şart! 50 liraya 1 şişe mazot bile alınmıyor!

Ordu Büyükşehirden ücretsiz danışmanlık hizmeti

Abdal Musa anma etkinlikleri başlıyor

Mersin'de Engelsiz Yaşam Parkı’nda anlamlı buluşma

Sakarya’da kanatlı hayvan işletmelerine sıkı denetim

Bakan Şimşek'ten cari işlemler dengesi değerlendirmesi

Bakan Tekin'den sürpriz 'dönem sonu' ziyaret

Askeri sağlık raporlarında e-Rapor süreci toplantısı

KKTC'de '25. Uluslararası Mağusa' rüzgârı

TÜRK-İŞ, yüzde 16’lık zam teklifini reddetti! Yeni ve makul teklif sunulmalı

Bursa İznik'te sanat ve eğitime adanmış bir ömür

Tofaş'ta Başantrenör Cem Akdağ ile yol ayrılığı

Kocaeli İzmit'te asfalt atağı

“Metapoetika” ile Ersun Çıplak’a büyük onur!

Bursa Büyükşehir'de yaz spor okulları heyecanı

Dünyanın gözü Sakarya’da olacak

Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinden zam tepkisi!

HPV aşısı ücretsiz oluyor... Uzmanlar 9'lu aşıyı öneriyor

Bakan Yumaklı: Kuraklık ve çölleşmeye karşı hedef sürdürülebilir gelecek

LÖSEV’in kahraman çocukları karne sevinci yaşadı

Yükleniyor