Bursa'da 'Emek ve Endüstri Tarihi' dile geldi

Bursa'da 'Emek ve Endüstri Tarihi' dile geldi

DÜNYA 25.04.2025 15:37:46 0
Bursa
Haberi Sesli Oku

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Tarih Vakfı’nın katkılarıyla düzenlenen ‘Osmanlı’dan Günümüze Bursa Emek ve Endüstri Tarihi Sempozyumu’nda konuşan Başkan Mustafa Bozbey, kentin her bir değerine sahip çıkmak ve gelecek kuşaklara aktarmak zorunda olduklarını hatırlattı.

BURSA (İGFA) - Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı'nın Tarih Vakfı ve Bursa Kent Konseyi katkılarıyla düzenlediği ‘Osmanlı’dan Günümüze Bursa Emek ve Endüstri Tarihi Sempozyumu’, Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.

Paralel oturumlar ve yuvarlak masa toplantılarıyla iki gün sürecek sempozyumda, bilim insanları ve araştırmacılar tarafından Osmanlı klasik döneminden günümüze uzanan geniş bir zaman aralığında Bursa’da emeğin ve endüstrinin tarihine ilişkin özgün çalışmalar anlatılacak. İki gün boyunca 6 oturumun ve 3 yuvarlak masa tartışmasının yapılacağı sempozyuma, Türkiye’den ve uluslararası araştırma kurumlarından birçok bilim insanı da katkı sağlıyor.

Programın açılış törenine, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Yıldız ve Mehmet Emin Direkçi, Tarih Vakfı Genel Sekreteri ve Eş Başkanı Nurşen Gürboğa, Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, Büyükşehir Belediyesi daire başkanları ve yöneticileri ile tarih meraklıları katıldı.

Bursa’nın hem endüstriyel anlamda liderlik hem de sendikalaşma konusunda önemli gelişmelere ev sahipliği yaptığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, tarih boyunca birçok yeniliğin, farklılığın ve kritik süreçlerde kararların alındığı bir kent olduğunu ifade etti. Sempozyumdaki çıktıların son derece önemli olduğunu dile getiren Başkan Bozbey, “Bursa’nın 8 bin 500 yıllık bir geçmişi var. Selçuklu dönemine ait izler de var. Bu dönemlerin de zamanla emek ve endüstri bağlamında incelenmesi gerekir. Bursa’nın her bir değerine sahip çıkmak ve gelecek kuşaklara aktarmak zorundayız. Ancak bu sorumluluk duygusuyla hareket edilirse daha yaşanılabilir bir kent oluşturabiliriz. 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı çalışmalarında Bursa’nın geçmişinde var olan emek ve endüstri ilişkilerine de yer vermeliyiz. Ancak o zaman kentin geleceğine doğru bir şekilde yön verebiliriz. Sempozyumun hayırlı olmasını diliyorum. Tüm katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Tarih Vakfı Genel Sekreteri ve Eş Başkanı, aynı zamanda Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Nurşen Gürboğa, Bursa’nın emek ve endüstri alanında köklü bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. Bursa’nın tarihsel süreç içerisinde her zaman önemli bir kent olduğunu anlatan Gürboğa, iktisadi öneminin ise 14. yüzyıla kadar dayandırılabileceğini belirtti.

Osmanlı’nın sanayileşme, kapitalistleşme ve emek süreçlerinin Bursa tarihinden izlenebileceğini anlatan Gürboğa, “Türkiye Cumhuriyeti’nin devletçilik modelini, 1960’lardaki ithal ikameci sermaye birikimini, 1980’ler sonrasındaki ihracata dayalı büyüme modelini, 2000’lerdeki küreselleşme ve taşeronlaşma gibi işçilik türlerini, güçlü sendikal mücadeleyi Bursa’nın özgün tarihinde izleyebiliyoruz. Bursa, ipek tarihiyle çok özdeşleşmiştir. İpeği izlediğimizde Bursa’nın tarihini de izleyebiliyoruz. Göçmen şehri olan Bursa bize çok şey anlatıyor. Sempozyum boyunca bu uzun ve köklü tarihin belirli kesitlerine bakacağız. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, Bursa’nın emek ve endüstri tarihini kayıt altına almak amacıyla sempozyumu düzenlediklerini söyledi. Sempozyumun düzenlendiği eski Merinos Fabrikası’nın arşivini de Tarih Vakfı ile birlikte derleyip toparlayacaklarını açıklayan Özkılınç, “Merinos'un görsel ve yazılı tüm arşivini dijital hale getirerek araştırmacıların ve okurların hizmetine sunacağız. Sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy da sempozyumda özellikle Osmanlı'dan Cumhuriyet'e kadar olan endüstrileşme ve emek bölümünün ele alınmasının önemli olduğunu anlatarak programa katılan ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Başkan Mustafa Bozbey tarafından Nurşen Gürboğa’ya ve konuşmacılara günün anısına hediye takdim etti.

Gündemdeki Diğer Haberler


İzmir Güzelbahçe'de ‘imeceye’ devam

Muğlalı okçularından çifte madalya

Bakan Kurum: Dönüşümden korkmayın

KO-MEK sergi yolculuğunda sıra Kartepe ve Dilovası'nda

İzmir'de Efes Selçuk’ta çocuklar ve aileler yalnız değil

Başkan Zeyrek: Şiddetin değil minnetin konuşulduğu Türkiye istiyoruz

Bursa Nilüfer’de nostaljik konser

Kumluca’da şampiyon, Paşa’nın Aslanı

Kocaeli'de 'Anne Şehir’de deprem bilinci aşılanıyor

Terra Trio Bursa Osmangazi’de sahne aldı

Antalya Muratpaşa’da yangın güvenliği krizi

Bursa Nilüfer Halk Dansları Bulgaristan’da alkışları topladı

Konya Bilim Merkezi çocukların coşkusuna ortak oldu

Kars Gençlik ve Spor Müdürlüğü'ne atanan Başköylü’ye veda

Konya’da e-spor rüzgarı esti

Kocaeli saatte 500 ton PMT üretiyor

Bal ligine yükselen Darıca Türkelispor tarih yazdı

4 işverenden 3'ü nitelikli yetenek bulmakta zorlanıyor

İstanbul'da 'Bakırköy Muhabbetleri'ne devam

HAGEL toplantısı Gürsu’da yapıldı

Ankara Keçiören'de hayat kurtarmak elinizde

Gebze’de Başkan Büyükakın kadın esnaflarla buluştu

Flamingo Adası Bornova’da sanatseverlerle buluştu

SHGM’den yeni yönetmelik

68 ilde siber suçlara 169 gözaltı!

Örme ve kroşe eşya ithalatında korunma önlemi kaldırıldı

Bursa Gürsu’nun çocuk kütüphanesi açıldı

İZKİTAP’a Soykan ve Ağırel ile veda

İzmir'de "İyiliğe Yolculuk" kampı!

Malatya'da Ampute Futbol Takımı, Süper Lig’e yükseldi!

Yükleniyor