Çiğ süt kaç dakika kaynatılmalı?

Çiğ süt kaç dakika kaynatılmalı?

GÜNDEM 2.01.2025 18:37:36 0
Çiğ süt kaç dakika kaynatılmalı?
Haberi Sesli Oku

‘Sokak sütçüleri’ nostaljiye dönüşse de çiğ süt tüketimi yaygınlığını koruyor. Ancak bazı hijyenik koşullara uyulmadığında tüketilen çiğ süt ciddi enfeksiyonlara hatta hayati riske yol açabiliyor. Sütlerin tüketimi konusunda bilinmesi gerekenlere dikkati çeken Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz, kaynatma süresinin de önemine vurgu yaptı.

İSTANBUL (İGFA) - Kimileri doğal, işlenmemiş ve taze olduğu düşüncesiyle, kimileri de marketlerdeki ambalajlı sütlere göre daha ekonomik bulduğundan çiğ süt almayı tercih ediyor.

Geçmişte sokak sütçülerinin evlerin kapısına getirdiği ve güğümlerinden sürahilere boşalttığı dönem artık pek çoğumuz için nostaljik bir anı olsa da, çiğ süt tüketimi yaygınlığını koruyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz, yapılan çalışmaların çiğ sütün gerekli koşullar sağlanmadan tüketilmesinin bazı kişilerde böbrek yetmezliğinden felce dek çok ciddi hatta yaşamı tehdit eden hastalıklara neden olabildiğini gösterdiğini kaydetti. Prof. Dr. Kocagöz, herhangi bir  ısıl işlem uygulanmadan satılan sütlerin tüketimi hakkında bilinmesi gerekenleri anlatarak, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

KAYNATMA SÜRESİNE DİKKAT EDİN!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kocagöz, “Çiğ süt zararlı mikroplar taşıyabileceği için insan sağlığına riskini ortadan kaldırmak ve mikrobiyolojik güvenliğini sağlamak amacıyla kaynatma, pastörizasyon ve sterilizasyon gibi işlemlerle mikroplar yok edilir. Sağlık riskleri nedeni ile Dünya Sağlık Örgütü insanların çiğ süt veya çiğ süt ürünlerinin (taze, yumuşak peynir çeşitleri, dondurma, yoğurt) bu tip işlemlere girmeden tüketilmemesini önermektedir. Genel anlamda kaynatma işlemi ev ortamında çiğ sütlere uygulanır. Kaynatma süresi süt içindeki mikrop ve mikroplardan gelen toksinleri yok etmek için en az ortalama 15-20 dakika olmalıdır” dedi. 

Çiğ sütün, Salmonella, E.col ve toplumda isimleri bilinmeyen birçok tehlikeli bakteriler içerebildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Kocagöz, "H5N1 (kuş gribi) virüsüyle enfekte ineklerden alınan çiğ sütte bu virüsün bulunduğu tespit edilmiştir. Çiğ süt ve çiğ süt ürünleri (peynir, kaymak, dondurma vb) özellikle toksoplazma enfeksiyonu açısından da ciddi risk taşır ve gebelere bulaştığında bebekte kalıcı hasarlara yol açma riski taşır. Seyahatlerde de bu tür gıdalar, bulaşıcı hastalıklar açısından önemli bir risk oluşturur." dedi.

PASTÖRİZASYON SÜTÜN BESİN DEĞERİNİ AZALTMAZ!

Toplumda pek çok kişinin pastörizasyon işleminin, süte zarar verdiğini ve besin değerini azalttığını, çiğ sütün güvenli ve daha sağlıklı olduğunu düşündüğüjnü belirten Prof. Dr. Kocagöz, bu düşüncenin doğru olmadığını vurguladı. Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz, “Pastörizasyon işlemi sütteki zararlı mikroorganizmaları yok ederken, bu süreçlerde sütün besleyici değerinde değişikliğe neden olmaz! Vitamin ve besleyici protein değerinin düşmesi kaygı duyulacak kadar anlamlı miktarlarda değildir. UHT süt de; yüksek ısı derecesiyle çiğ sütün kimyasal, fiziksel ve duyusal özelliklerinde en az değişikliğe yol açarak, bozulma yapabilen tüm mikropların UHT (Ultra High Temperature) işlemi ile yok edilmesidir. Yüksek ısı uygulanması sırasında  sütte   saptanan besin değerlerindeki değişimler (örneğin vitamin)  gıda etkinliği açısından önemsiz düzeyde düşüktür. Sonuç olarak  bu işlemler ile mikroorganizma riski olmadan besin değeri korunmuş olmaktadır" diye konuştu.


Gündemdeki Diğer Haberler


2025 'Aile Yılı' ilan edildi

Uzmanlar öfke için 'itfaiyeci modelini' öneriyor!

Yapay zeka ile Deepfake tehdidi büyüyor

Bursa Büyükşehir’den muhtarlara yeni yıl hediyesi

Sakarya’dan motosiklette bir Türkiye şampiyonu daha

Adak” Derdimiz Mardin’e Hizmet Etmektir”

Adıyaman’da uyuşturucu operasyonu: 16 gözaltı

Gazeteci Özke, Çukurova Üniversitesi’nin konuğu oluyor

Bursalı çocukların Uludağ'da kayak heyecanı

Bursa Gemlik Belediyesi'nden asfalt ve kaldırım atağı

TOFAŞ Basketbol Gençler Ligi’ne galibiyetle başladı

İzmir'de liseli kardeşlerin projesi tarımsal verimi artıracak

TL'nin değeri en yüksek seviyeyi gördü

Muğla'nın araç filosunu gençleşiyor... 35 yeni otobüs daha hizmette

Bursa Yıldırım'da CHP yönetiminde istifalar sürüyor

Bursa Keles Kozağacı'nda kömür ocağına CHP tepkisi

Ürdün Dışişleri Bakanı Ankara'da

Ali Erbaş'ın sözleri çarpıtıldı... Açıklama İletişim'den geldi

Muğla İtfaiyesi'nden baca temizlik eğitimi

Bursa’da sağlık çalışanları iş bıraktı

Kağıtspor’dan şampiyonluklarla dolu bir yıl

Kadınlar en çok masa başında boyun ağrısından şikayetçi

Torku Şekerspor 2024 için gurur yılı oldu

İzmir'de atıklar evlerde ayrıştırılacak

Bursa İnegöl'de kentsel dönüşümde ilk kazma vuruldu

Bursa Büyükşehir’den muhtarlara yeni yıl hediyesi

Mersin Limanı genişliyor... Mersin'in kapasitesi 1 milyon TEU artacak

KOSGEB’ten KOBİ’ler için 2 yeni destek programı​​​​​​​

2024 yılında 280 kilometrelik dere yatağı temizlendi

KSO Başkanı Zeytinoğlu, 2024 yılı Kocaeli ihracat verilerini değerlendirdi

Yükleniyor