Ekşi mayalı pide neden tercih edilmeli?

Ekşi mayalı pide neden tercih edilmeli?

GÜNDEM 18.03.2025 18:04:39 0
Ekşi mayalı pide neden tercih edilmeli?
Haberi Sesli Oku

Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sertaç Özer, ekşi mayalı pidelerin besin değerleri, sindirim sistemine katkıları ve sağlığa olan faydaları konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

İSTANBUL (İGFA) - Ramazan ayı, iftar sofralarının bereketi ve dayanışma ruhuyla öne çıkıyor. Fırınlardan yükselen taze pide kokusu, sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda toplumsal bir atmosfer oluşturmasıyla da önemli bir yer tutuyor.

Prof. Dr. Mehmet Sertaç Özer, Ramazan pidesinin Ortadoğu ve Akdeniz mutfağının etkisiyle şekillenerek Osmanlı mutfağı ile hayat bulduğunu ve bir gelenek olarak günümüze kadar taşındığını belirterek, Anadolu’nun miras buğdayları ile üretilen ekşi mayalı pideler, geçmişin izlerini taşıyan besleyici bir alternatif sunduğunu söyledi.

EKŞİ MAYALI PİDE NEDEN TERCİH EDİLMELİ?

Ramazan ayında dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Özer, ekşi mayalı pidelerin tam tahıllı unlarla üretildiğinde kompleks karbonhidrat içeriği sayesinde uzun süreli tokluk sağladığını ifade etti. Oruç sürecinde vücudun ihtiyacı olan besin ögelerini dengelemeye yardımcı olan bu pideler, sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileriyle de öne sürdü. Ekşi maya fermantasyonu, binlerce yıldır kullanılan doğal bir süreç olup, fırın ürünlerinin duyusal ve beslenme kalitesini arttırdığını belirten Özer, "Fermantasyon sırasında laktik asit bakterileri ve maya ekosistemi birlikte çalışarak besinlerin biyoyararlılığını yükseltiyor. Bu sayede ekşi mayalı pideler, sindirimi kolay, lezzet bileşenleri açısından zengin ve daha sağlıklı bir seçenek olarak öne çıkıyor" dedi.

Ekşi maya ile gerçekleştirilen fermentasyon sürecinin bu fitatları parçaladığını ve minerallerin emilimini artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Özer, "Bu durum, ekşi mayalı pideleri besin değerleri açısından üstün kılıyor. Kan şekeri dengesi açısından da önemli bir rol oynayan ekşi mayalı pideler, karbonhidrat yapısını değiştirerek glisemik indeksi düşürüyor. Bu da kan şekerinin dengede tutulmasına katkı sağlıyor ve uzun süre tok kalmayı mümkün kılıyor" diye konuştu.

Gündemdeki Diğer Haberler


Mansur Yavaş Cumhurbaşkanlığı adaylığını askıya aldı!

Kırklareli'de Pehlivanköy Belediyesi’nden iftar

Edirne Keşan'da AK Gençlik aynı sofrada buluşturdu

Başkanvekili Gazioğlu: Biz Bursalılara karşı sorumluyuz

İmamoğlu: Karar hukuksuzdur!

İstanbul Üniversitesi açıkladı... İmamoğlu dahil 28 kişinin diploması iptal oldu!

LGS için başvuruları 2 Nisan'da başlıyor... MEB, LGS kılavuzunu yayımladı

Uzaydaki gözümüzden anlamlı 100 bininci görüntü!

EGEPLASDER'den İzmir Büyükşehir'in projesine tam destek

Türk mutfağı Japonya’da üniversitede ders olarak okutulacak

Depremde felç kalanları robotlar ayağa kaldırıyor

Özgür Özel: 4 binde yokuz, 22 bin 400 TL yaparsan desteği veririz

Petrol Ofisi Sosyal Lig’de birinci devre ödülleri sahiplerini buldu

Ekşi mayalı pide neden tercih edilmeli?

Sakarya Çanakkale şehitlerini andı

Sağlıklı kemikler için bu besinleri tüketin!

CHP'li İlgezdi mülakat sistemini eleştirdi

Bursa Osmangazi 17. Uluslararası Tarihi Kent Koşusu kayıtları başladı

Muğla Milas’ta şehitlik anıtının açılış töreni gerçekleştirildi

TBMM ile TDK arasında iş birliği

Milletin destanı Çanakkale'de anıldı

Prof. Dr. Kemikli, Milli Marşımızın şifrelerini BTÜ'de anlattı

Edirne Keşan'da AK Parti'den belediyeye satış eleştirisi! "Bir nebze saygınız varsa hesap verin"

Başkan Büyükakın Kocaeli'de Yığılcalılar’a konuk oldu

Toplu taşıma harcaması hanelerin yüzde 5'ine çok yük getiriyor

Bursaspor, Adem Çağlayan ile el sıkıştı!

Kocaeli Büyükşehir, trafiğe kapatılan menfezde çalışmalarını tamamladı

GİB: Hiçbir şirketin vergi borcu ertelenmemiştir

Bursa'da Çanakkale Zaferi’nin tarihe etkileri ele alındı

Kocaeli Gebze’de şehitler anıldı

Yükleniyor