Gıda atıkları toprağa gübre oluyor

Gıda atıkları toprağa gübre oluyor

GÜNDEM 16.10.2024 15:51:28 0
Gıda atıkları toprağa gübre oluyor
Haberi Sesli Oku

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Beltur AŞ ve Akkomarka Restoran Topluluğu, gıda israfını sıfırlamak ve sürdürülebilir bir gelecek için adım attı.

İSTANBUL (İGFA) - Dünyada her yıl 1,5 milyar ton gıda israf edilirken, Türkiye’de bu rakam 19,1 milyon tona ulaşıyor. Gıda israfının önüne geçmek ve çevresel etkileri azaltmak amacıyla Akkomarka Restoran Topluluğu tarafından başlatılan Sorumlu Restoran Hareketi, restoranlar arasında iş birliğini teşvik ederek bu sorunun çözümüne katkıda bulunuyor.

Şimdi bu anlamlı hareket İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Beltur AŞ ile birlikte daha da büyüyor. Artistanbul Feshane’de yapılan lansmanda Beltur AŞ ve Akkomarka Restoran Topluluğu arasında imza töreni gerçekleşti. Beltur AŞ sosyal sorumluluk projesine restoran, kafe ve büfeleriyle güç verdi. “Gıda Atık Döngüsü” projesinde İBB Beltur işletmeleri arasında Beltur Restoran, Beltur Burger Beltur Kafe, Beltur Dondurma, Beltur Mini, Beltur Plaj, Beltur Büfe; Akkomarka işletmeleri arasında Köşebaşı, Ken Sushi, Snob Street Food, Ali Ocakbaşı, Lokanta Safderun, Yamo Sushi, Ristorante Umberto, Perihan, Mr. Meat Steakhouse, Yemek Hazır!, Donkey ve All Day gibi markalar bulunuyor. 

Sorumlu Restoran Hareketi ile birlikte restoranlarda oluşan atıklar, elektrikli araçlarla kompost tesislerine taşınıyor. Atıklar burada gübre ve mamaya dönüşüyor. Gübreler ücretsiz olarak yerel üreticilere, mamalar barınaklara gönderiliyor. Her iki ürün Akkomarka Restoran Topluluğu ve Beltur AŞ restoranlarında müşterilere ücretsiz olarak da veriliyor. 

HER ADIMDA SORUMLULUK

Akademisyen & Sivil Toplum Gönüllüsü Dr. Dilek Kaya İmamoğlu ve Akkomarka Restoran Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Akkaş tarafından da desteklenen projenin amacı, geleceğimiz olan çocukların kaynaklarına sahip çıkmak ve atıkların sahipsiz patili dostlarımıza can olmasını sağlamak. "Kaynağında Azalt" prensibiyle, satın alma ve üretim aşamalarında gıda atığını minimize etmek için personele eğitimler veriliyor ve hammadde kullanım optimizasyonu sağlanıyor. Gıda israfını azaltmak için misafirlere farkındalık kazandırılıyor ve gıda atıklarının yüzde 25'ini oluşturan garnitürlerin tercihi misafirlere bırakılıyor. Sofrada oluşan atığın önlenmesi amacıyla, misafirler sofrada kalan yiyecekleri yeniden tüketime teşvik ediliyor ve 0 geri dönüşümlü ambalajlarla paketlenerek yanlarına almaları sağlanıyor. Son adımda, kalan gıda atıkları kompost tesislerinde gübre ve hayvan mamasına dönüştürülüyor. Bu mamalar katılımcı restoranlarda ücretsiz olarak misafirlere ve iş birliği yapılan barınaklardaki hayvanlara dağıtılıyor.

Sorumlu Restoran Hareketi lansmanına törenine Akademisyen & Sivil Toplum Gönüllüsü Dr. Dilek Kaya İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Nuri Aslan, Beltur AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Özgen Nama ve Akkomarka Restoran Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Akkaş katıldı. Programda konuşan Akkomarka Restoran Topluluğu Genel Müdürü Serkan Tüfek “Bu proje, sadece bir geri dönüşüm projesi değil; aynı zamanda bir farkındalık yaratma girişimidir. Gıda israfının önlenmesi herkesin katkı sağlaması gereken bir meseledir. Sürdürülebilir bir geleceğe doğru atılan bu adımda, hep birlikte hareket edelim, gelin gıda israfını azaltma çabalarımızı birleştirelim, Hep birlikte, daha yeşil bir dünya yaratabiliriz, küçük adımlar büyük farklar yaratabilir” ifdelerini kullandı.


Gündemdeki Diğer Haberler


Bursa Orman, Mudanya kırsalında defne sahalarını iyileştirecek

Bakan Yumaklı'dan 16 Ekim mesajı

Yeşil Ekonomi Finansman Fonu kapsamında ikinci kredi

Elazığ'da Atlı Jandarma Timi'ne yoğun ilgi

Kula jeotermal serada yeni sezon fideleri toprakla buluştu

Mesleki kurslarda yeni dönem... Hayat Boyu Öğrenme Kurumları'nın işleyişinde değişiklik

Devlet Opera ve Balesi'nde istihdam fırsatı

Trabzon'da eğitime Bakan Tekin'den yakın mercek

Kanseri tetikleyen gıdalara dikkat!

Veriden para kazanma oranı 2023’te 25,4 milyar Euro

Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi erken teşhise dikkat çekti

1 milyon bağışçı nakil bekleyenlere umut oluyor... Nasıl kök hücre bağışçısı olunur?

Sakarya Büyükşehir Basketbol yeni sezon öncesi kenetlendi

Genç mühendislerden en iyi 20 icat

4,9 milyar TL 'Evde Bakım' destekleri hesaplarda

29 Ekim coşkusu Bursa'yı sarıyor

Tasavvuf araştırmacısından manevi destek tavsiyesi

Fırat Kalkanı'nda 5 terörist etkisiz!

Bursa'daki 1500 yıllık gizem gün yüzüne çıkıyor

İnegöl Hikmet Şahin Kültürparkı artık daha estetik

İnegöl Belediyespor evinde mağlup

İzmir Karşıyaka'daki Fotoğraf Müzesi'ne Midilli'den ziyaret

Messika mücevherleriyle büyülediler

Bursa Osmangazi’de iklim değişikliğinin etkileri konuşuldu

Dikkat 4 gün sürecek! Bursa için 'zirai don' uyarısı

Galataport İstanbul 29 Ekim'e özel hazırlanıyor

Bursa BUSADER yeni sezonun startını verdi

Türk futbolunda yabancı sınırının kalkması ne anlama geliyor?

Mobil operatörlerden ortak açıklama

İstanbul Zeytinburnu 'Sağlık elde başlar' dedi

Yükleniyor