Ramazan'da hızlı yemek kilo aldırıyor... Şerbetli yerine sütlü yiyin!

Ramazan'da hızlı yemek kilo aldırıyor... Şerbetli yerine sütlü yiyin!

GÜNDEM 11.03.2025 15:41:06 0
Ramazan
Haberi Sesli Oku

Ramazan’da uzun süren açlık sonrası fazla miktarda ve hızlı besin tüketiminin zararlarına dikkat çeken Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Müge Arslan, yüksek yağ ve şeker oranına sahip “şerbetli tatlı” yerine “sütlü tatlı” yenilmesini önerdi.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Müge Arslan, Ramazan ayında yapılan hatalı beslenme alışkanlıklarına dikkat çekti.

Uzun süren açlık sonrası fazla miktarda ve hızlı bir şekilde besin tüketiminin zararlarına da dikkat çeken Doç. Dr. Müge Arslan, “Boş olan mideye hızlı ve fazla miktarda besin girdiğinde mide rahatsızlıklarının yanı sıra, şişmanlama da bu süreçte görülebilir. Aslında Ramazan ayını şişmanlamadan geçirmek mümkün olsa da bu süreçte yapılan beslenme hataları nedeniyle kilo alma durumu ortaya çıkabilmektedir” diyerek, hem sindirimin tamamlanması için zaman açısından, hem de doyma hissinin algılanması açısından yavaş ve çok çiğneyerek besin tüketiminin altını çizdi.

TOKLUK HİSSİ BEYNE, BESİN AĞZA ALINDIKTAN 15 DAKİKA SONRA ULAŞIYOR

Doç. Dr. Müge Arslan, iftarda çok hızlı besin tüketilmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede de,  “Tokluk hissi beyne, besin ağza alındıktan 15 dakika sonra ulaşır. Ancak, uzun süreli açlığın etkisiyle neredeyse nefes almadan besin tüketildiği için tokluk hissi algılanamadan porsiyon miktarı artıyor. Genellikle de uzun süreli açlıkta hızlı ve fazla miktarda tüketilen besinler kalorili oluyor. Mesela iftariyeliklerle birlikte pideye çok fazla yükleniliyor ve böylece karbonhidrat içeriğinin fazlalaşması ve enerji alımı da  artıyor. Hızlı yemek yeme alışkanlığıyla birlikte şişmanlık kaçınılmaz hale geliyor.” dedi.

Uzun süreli açlıkta, 16-18 saatlik bir süreçte, ciddi anlamda şeker düşüşü yaşandığını da ifade eden Doç. Dr. Müge Arslan,“Sahura kalkmadığınızda bu durumu daha da olumsuz hale getirmiş olursunuz. Hem mide rahatsızlıklarını önlemek hem de kilo alımının önüne geçmek için sahura mutlaka kalkılmalıdır.” dedi.

İnsanların Ramazan’da iki farklı beslenme davranış sergilediklerini kaydeden Doç. Dr. Müge Arslan, “Sahura kalkanlar ve sahura kalkmayanlar… Sahura kalkmayanlar, sahura kadar olan süreçte beslenmeye devam edebiliyorlar. Bu, hiç yapmamaktansa tercih edilebilir bir seçenektir. Yani sahura kalkmamaktansa iftar sonrasından sahura kadarki süreçte  atıştırmalıklar şeklinde besin alımı, hiç yapılmamasından daha iyidir. Ancak uyku da insanlara daha cazip gelebiliyor. İftardan sonra uyuyup, sonrasında sahura kalkmak çok daha tercih edilebilir bir durumdur. Sahur zamanı sabaha yakın olduğu için, kahvaltı öğünü niteliğindeki sahur, o gün içerisindeki 16-18 saatlik açlığı dengeleyecek olan öğündür. Bu nedenle sahur altın değerindedir, çok önemlidir ve mutlaka kalkılması gerekir.” diye konuştu.

ŞERBETLİ TATLILAR YERİNE SÜTLÜ TATLILAR VEYA DONDURMA…

İftar sofraları denince akla ilk gelenlerin meşhur iftar pideleri ve tatlılar olduğunu dile getiren Doç. Dr. Müge Arslan, şunları kaydetti:

“Elbette ki tatlı tüketilebilir. Zaten normal beslenme düzeninde de tatlı yenilmez diye bir kural yoktur. Bireylerin yaşam tarzlarına göre tatlı tercihleri değişebilir. Ancak Ramazan'da, uzun süreli açlığın ardından kurulan zengin sofraların sonunda genellikle hamur işi ve şerbetli ve yağı fazla olan tatlılar tercih ediliyor. Bu durum mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Çünkü uzun süren açlığın ardından iftarla birlikte hızlı bir besin tüketimi gerçekleşiyor. Ardından tüketilen şerbetli ve yağlı tatlılar, uzun süre düşük seyreden kan şekerini bir anda yükseltiyor ve sonrasında hızlı bir düşüş yaşanıyor. Bu durum, kan şekeri dengesinin bozulmasına neden oluyor. Bu nedenle, bu tür yağ içeriği yüksek  veya şerbetli tatlılar tüketildiğinde, yedikten sonra halsizlik ve modda düşüklük hissedilebilir. Tatlı tüketmek isteyenler, sütlü tatlıları (tavuk göğsü, sütlaç, muhallebi gibi) veya dondurmayı tercih etmelidir. Daha hafif ve sütlü tatlılar, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.”

ÖNCE ÇORBA ARDINDAN 15 DAKİKA ARA!

Ramazan'ın en önemli öğününün iftar olduğunu söyleyen Doç. Dr. Müge Arslan, “Çünkü uzun süren açlığın ardından ilk kez yemek yenecek olması nedeniyle oldukça önemlidir. Ancak bu öğünde çok yanlış beslenme davranışları sergilenebiliyor. Hatta bazı insanlar açlıkla kaşığı ellerinde bekleyip ezan okunduğu anda yemeğe başlıyorlar. Uzun süren açlık sonrası düşen şekerin dengelenmesi açısından iftar oldukça önemlidir. Bu öğünde, uzun süre boş kalan mideyi yormayacak ve sindirimi kolaylaştıracak besinler tercih edilmeli, kan şekeri dengesini korumaya özen gösterilmelidir. İftariyelik olarak bilinen peynir, hurma, zeytin ve küçük birer dilim pastırma veya sucuk gibi seçeneklerle mideyi yavaş yavaş rahatlatmak faydalı olacaktır. İftara başladıktan sonra çorbayla devam edilebilir. Bir kase çorba içildikten sonra 15-20 dakika dinlenilmesi önerilir. Bu, midenin sindirimine yardımcı olur ve kan şekeri seviyesinin düzenlenmesini sağlar. Bu 20 dakikalık arada namaz kılmak gibi aktivitelerle vakit geçirilebilir. Ardından ana yemeğe geçilebilir. Et yemeği, sebze yemeği, pide, salata ve yoğurt gibi besinlerle iftar tamamlanabilir.” diye konuştu.

Gündemdeki Diğer Haberler


Bakan Yerlikaya kazaları önleyecek eylem planını açıkladı... Kask takmayan 1.500 TL'yi hazırlasın!

Manisa'da Hayvan Hakları için önemli toplantı

Konya'da '41 Mısra 41 Çizgi' sergisi

Model fabrikalar ekonomiye can suyu oluyor

Gediz zehir akıyor!

Sağlık ve tarım alanına ilaç olacak 5 girişim belli oldu

Eylemleri 51 haftadır sürüyor... Sağlıkçılar ne istiyor?

Bursa İnegöl'ün 5 günlük suyu korunmuş oldu

Başkan Alemdar Sakarya'da sahil düzenlemesiyle ilgili konuştu

Konya Karataylı minikler 'Hoş Kubbe'de buluşuyor

Düzce'de otomobil şarampole devrildi

İstiklal Marşı'nın kabulünün 104. yılı Ayvalık'ta kutlandı

İstiklal Marşı ve Akif Gölcük'te sahnelendi

Ramazan ayında çölyak hastalarına glütensiz gıda kolisi!

Şehirlerarası otobüslerde 'aile' indirimi... Uygulama 17 Mart'ta başlıyor

Sakarya'da mukaddes emanetlerle ilk kez buluştular

SASKİ’nin arıtma ve enerji üretim tesisleri öğrencilere kılavuz olmaya devam ediyor

Şansal Büyüka ve Erdal Hoş’la futbola dair söyleşi!

Manisa Soma'da meclis üyeleri mahallelerde

İzmir Narlıdere iklim değişikliğine karşı direnç kazanıyor!

Bursa Büyükşehir'den İnegöl'de 'temiz su' mesaisi

Pink Floyd, efsanevi şarkısının haklarını İZEV'e verdi!

Eğlenceli gölge oyunuyla unutulmaz gece

Manisa Salihli'de zeytinyağına coğrafi işaret hazırlığı

Bursa’da Balkan Rüzgarı esmeye başladı! İlk bilet satıldı!

CHP'li Sarıbal: İnsanlık suçlarının zaman aşımı olmaz

Ahmet Şerif İzgören, Güzelbahçe’de 'Hayata Değer Kattı'

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye barış diplomasisinin merkez üssü

Artvin'deki heyelan turistik tesisin bazı bölümlerini yıktı

Bilecik Pazaryeri'nde İstiklal Marşı'na özel program

Yükleniyor