Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Dipsizgöl Köyü'nde tarım arazilerinin olduğu ve geleneksel arıcılık faaliyetlerinin yapıldığı yerde selestit tuzu ocağı kurulmak istenmesi tepkilere neden oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Karasu, “Yöre halkının istemediği bu proje hem doğaya hem kültürel mirasa geri dönüşü olmayan zararlar verecek” diyerek projeyi TBMM'ye taşıdı.
ANKARA (İGFA) - Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Dipsizgöl Köyü’nde, verimli tarım arazilerinin olduğu ve halkın kutsal kabul ettiği Seyid Kasım Baba Ziyaret Alanı’nı kapsayan bölgede yapılmak istenen selestit tuzu ocağı tepkilere neden oldu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, projeye verilen “ÇED gerekli değildir” kararını Meclis gündemine taşıdı.
Zara’ya bağlı Dipsizgöl köyünde, tarım arazilerinin olduğu alanda selestit tuzu ocağı kurulmak istendiğini, halkın kutsal kabul ettiği Seyid Kasım Baba Ziyaret Alanı’nı da kapsayan bölgedeki projeyle ilgili “ÇED gerekli değildir” kararı verildiğinin altı çizildi. Yayla köyü niteliği de bulunan bölgedeki tuz ocağı faaliyetlerinin yapılmasına yöre halkı tepki gösterirken, CHP’li Ulaş Karasu projeyi TBMM gündemine getirdi.
Bölgede yaşayan vatandaşların tek geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu, projenin de bu faaliyetleri bitireceğini belirten Karasu, “Bu proje yöredeki tarım ve hayvancılık kadar, hem endemik bitki ve yaban hayvanlara, hem de köyün tek su kaynağına telafi edilemeyecek büyük zararlar verecektir” dedi.
Proje kapsamında; Alevi vatandaşların kutsal ziyaretlerinden biri olarak kabul edilen Seyid Kasım Baba ile çevresindeki Beyaz Göz, Mavi Göz, Kırık Ayna ve Sessiz Dil gölleri ve “Çin Seddi” olarak bilinen alan tehdit altına gireceğini de belirten Karasu, yine yaklaşık 150 bin ağaçlık ormanlık alanın da tehlikede olacağını belirtti.
Milletvekili Karasu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:
Adıyaman
05.05.2025