Uzmanı uyardı: Sıvı tüketimi sahura başlamadan önce yapılmalı!

Uzmanı uyardı: Sıvı tüketimi sahura başlamadan önce yapılmalı!

GÜNDEM 28.02.2025 18:31:12 0
Uzmanı uyardı: Sıvı tüketimi sahura başlamadan önce yapılmalı!
Haberi Sesli Oku

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Karşıyaka Semt Polikliniği’nde görevli Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Aycem Pehlivan, Ramazan ayı boyunca sahur ve iftar sofralarında nasıl beslenilmesi gerektiğiyle ilgili önerilerde bulundu.

İZMİR (İGFA) - Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Karşıyaka Semt Polikliniği’nde görevli Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Aycem Pehlivan sahur ve iftar sofraları için önerilerini paylaştı. Özellikle sahurda mümkün olduğu kadar az besin tüketilmesi gerektiğini dile getiren Pehlivan, su tüketiminin de yemekten önce olmasının faydalı olacağını belirtti. Pehlivan, Ramazan ayı boyunca alınması gereken takviye gıdaları da sıraladı.

“Sıvı tüketimi sahura başlamadan önce yapılmalı”

Sahurda nasıl beslenilmesi gerektiğini aktararak öğün örnekleri veren Pehlivan, “Öncelikli olarak hafif ve protein odaklı bir beslenme sisteminin kurulması gerekiyor. Sahurda haşlanmış yumurta, yulaflı omlet ve yanında lorlu salata veya yoğurt, meyve ya da kuru yemişle hazırlanmış bir smoothie kullanılabilir.

Sahur sofrasının olabildiğinde hafif olması gerekiyor. Sıvı tüketiminin ise sahura başlamadan önce yapılması gerekir. 2 bardak suyu içtikten sonra sahur yapmak faydalıdır. Çünkü sahuru yaptıktan sonra uyuyacaksak sahur sırası ve sonrası içilen su hazımsızlık ve şişliğe neden olabilir. Sahurun sonunda içtiğimiz su gastrit, ülser ya da reflü gibi hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu yüzden su tüketimini sahur sofrasına başlamadan gerçekleştirmeli, suyu yavaş ve oturarak içmeliyiz” dedi.

“Sahurda mümkün olduğu kadar az yiyelim”

Aralıklı orucun da son yıllarda yaygınlaştığını kaydeden Pehlivan, şunları söyledi: “Bunun sebebi, açlığın bedene iyi gelmesidir. Fonksiyonel tıp programları açlığı savunur, açlığın organları yenilediği ve onardığı anlatılır. Bu sebeple sahurda çok fazla yiyecek tüketmemek, karbonhidrattan yana zengin beslenmemek gerekir. Oruçta hem fiziksel hem de ruhsal arınmaya odaklanılır. Organların kendilerini yenilemesi için de uzun süreli açlık gerekir. Sahurda ne kadar az tüketirsek o kadar yağ depoları yakılmaya başlanır ve yakılan bu enerji kişiyi daha dinç ve enerjik tutar.”

“İftarda önce su içelim”

İftar sofrasında da tıpkı sahurda olduğu gibi önce iki bardak su içerek başlanması gerektiğini ifade eden Pehlivan, “İftar sırasında ve iftardan hemen sonra su tüketmemeliyiz. Bunu yaparsak besinlerle birlikte sıvı karışacak ve ana yemekteki protein sindirilemeyecektir. Böyle bir durumda da şişlik ve hazımsızlık oluşabilir. İki bardak suyun ardından iki hurma yenmeli, ardından baharatsız hafif bir çorba içilmeli. 10 dakika beklendikten sonra protein odaklı bir ana yemek tüketilmeli. İftarın ardından 1,5 saat sonra su tüketmeye yeniden başlamak ve sahura kadar 2,5 litre suyu yudum yudum tüketmek daha faydalı olacaktır” diye konuştu.

Üç takviye gıda önerisi

Ramazan ayında çay ve kahve tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini de sözlerine ekleyen Pehlivan, “Çay ve kahve, su atımını destekleyen besinlerdir. Oruç sürecinde oldukça susuz kalacağımız için çay ve kahve tüketiminin azaltılması gerekir. İyon dengesini sağlamak için iftardan 2 saat sonra mineralli soda tüketilebilir” diye konuştu. Pehlivan, Ramazan ayında önerilecek üç takviye gıdanın da magnezyun, Omega 3 ve D vitamini olduğunu ifade etti. Pehlivan, takviye gıdaların iftardan 1,5 saat sonra içilecek suyla sırasıyla alınabileceğini ifade etti.


Gündemdeki Diğer Haberler


Keşan Kılıçköy’deki bu çukurlar neyin nesi?

'Oruç tutmayan öğrenciler fişleniyor' haberleri manipülatif

Sivil alan daralıyor, ekonomik kriz derinleşiyor... Gençlik örgütlerinin ihtiyaç analizi raporlandı

İTÜ Anaokulu'na Bakan Tekin'den ziyaret

Keşan esnafından Vergi Dairesi'ne ziyaret

'Başkan Bozbey Burada' Nilüferlileri dinledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kuzey Makedonya ilişkiler Taşköprü kadar sağlam

Uzmanı uyardı: Sıvı tüketimi sahura başlamadan önce yapılmalı!

4,3 milyar TL'lik tarımsal destekler hesaplarda

Genç araştırmacılar geleceği şekillendiriyor!

H-ÜFE'de peyzaj hizmetleri zirvede!

Konya'da, sosyal bilimler iş birliği toplantısı gerçekleştirildi

Mardin Midyat'ta yapı denetim iş birliği güçleniyor

Bursa'nın 1/100 binlik planları bu kez Keles'te anlatıldı

Düzce'de heyelan! 5 köye ulaşım kesildi!

Olimpiyat yüzücüsü Şadan Derya Erke'ye son görev!

İzmir Dikili 4 büyüklüğünde sallandı!

Günlük hayatı zorlaştıran dört ağrıya dikkat !

Türkiye-İspanya ikili amfibi tatbikatlar nefes kesti

Sakarya'da Ramazan’a ‘hoş geldin’ buluşması

Başkan Tezcan, Enerji Verimliliği Çalıştayına katıldı

Sakarya’da Başkan Alemdar gençlerle buluştu!

IBAN'a transferde 'çift aşamalı doğrulama' dönemi!

SİVİLAY Kente Katkı Ödülleri sahiplerini buldu

Malatya Büyükşehir Zabıtası'ndan sıkı denetim

Bursa İnegöl'de Başkan Taban öğrencilerle buluştu

Konya KOMEK'in el emeği oyuncakları İstanbul'da ilgi gördü

İstanbul Beylikdüzü Ramazan hazırlıklarını tamamladı

Artvin TSO'da Şubat meclisi yapıldı

Muğlalı gençlere ulaşım 1 TL... Abonman Kart uygulaması Muğla geneline yayılıyor

Yükleniyor