Vejeteryan beslenmede doğru planlama önemli

Vejeteryan beslenmede doğru planlama önemli

GÜNDEM 27.04.2025 17:57:00 0
Vejeteryan beslenmede doğru planlama önemli
Haberi Sesli Oku

Vejetaryen beslenmenin dikkatli uygulanması gerektiğini belirten uzmanlar, yanlış planlandığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

İSTANBUL (İGFA) - Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen beslenmenin yanlış planlandığında oluşturabileceği riskleri açıkladı ve vejetaryen beslenenlerin dikkat etmesi gereken noktalara değindi.

Vejetaryen beslenmenin, bitkisel besinlerin ön planda olduğu ve hayvansal besinlerin tamamen ya da kısmen diyetten çıkarıldığı, farklı türleri olan bir beslenme tarzı olduğunu hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Lakto-vejetaryenler sadece süt ürünlerini, ovo-vejetaryenler ise yalnızca yumurtayı tüketir. Lakto-ovo vejetaryenler hem süt ürünlerini hem de yumurtayı dahil ederken, veganlar hayvansal hiçbir ürünü tüketmezler.” dedi.

Söz konusu diyetin, doğru planlanmadığında protein, demir, çinko, B12 vitamini ve omega-3 yağ asitleri gibi hayvansal besinlerden sağlanan temel besin ögelerinde eksikliklere yol açabileceğine dikkat çeken Yiğit, “Özellikle B12 vitamini eksikliği, sinir sistemi üzerinde ciddi sorunlara neden olabilir ve takviye alımını zorunlu kılabilir. Ancak dengeli ve yeterli bir planla, bu tarz beslenme kronik hastalıkların bazı risk faktörlerini yönetmeye yardımcı olabilir. Lif içeriği sayesinde sindirim sistemine katkıda bulunarak kilo kontrolünü destekleyebilir. Bu faydalar, diyetteki çeşitliliğe ve besin öğelerinin dengeli alınmasına bağlıdır. Yanlış planlanmış bir diyet sağlık açısından tehlike yaratabilir.” uyarısında bulundu.

Vejetaryen diyetin oluşturulmasında, özellikle protein ihtiyacının karşılanmasının büyük önem taşıdığının altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bitkisel sütler kalsiyum ve bazı mineraller açısından zengin olsa da, protein gereksinimini tam anlamıyla karşılayamaz. Baklagiller, kinoa, chia tohumu gibi protein kaynaklarının dengeli bir şekilde tüketilmesi gereklidir. Sporcular için ise bu beslenme tarzı, protein ve mineral ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalabilir, bu yüzden dikkatle planlanmalı ve gerekli durumlarda ek takviyeler düşünülmelidir.” dedi.

Gelişim çağındaki çocukların, yaşlı bireyler ve kronik hastalığı olanlar gibi hassas gruplar için ise potansiyel riskler barındırabildiğini vurgulayan Yiğit, “Bu grupların ihtiyaç duyduğu besinlerin eksikliği, sağlık problemleri yaratabilir, bu yüzden uzman kontrolünde değerlendirilmelidir. Eksiklikler, takviyelerle veya farklı besin kaynaklarıyla giderilebilir.” dedi.

Gündemdeki Diğer Haberler


İzmir Güzelbahçe'de ‘imeceye’ devam

Muğlalı okçularından çifte madalya

Bakan Kurum: Dönüşümden korkmayın

KO-MEK sergi yolculuğunda sıra Kartepe ve Dilovası'nda

İzmir'de Efes Selçuk’ta çocuklar ve aileler yalnız değil

Başkan Zeyrek: Şiddetin değil minnetin konuşulduğu Türkiye istiyoruz

Bursa Nilüfer’de nostaljik konser

Kumluca’da şampiyon, Paşa’nın Aslanı

Kocaeli'de 'Anne Şehir’de deprem bilinci aşılanıyor

Terra Trio Bursa Osmangazi’de sahne aldı

Antalya Muratpaşa’da yangın güvenliği krizi

Bursa Nilüfer Halk Dansları Bulgaristan’da alkışları topladı

Konya Bilim Merkezi çocukların coşkusuna ortak oldu

Kars Gençlik ve Spor Müdürlüğü'ne atanan Başköylü’ye veda

Konya’da e-spor rüzgarı esti

Kocaeli saatte 500 ton PMT üretiyor

Bal ligine yükselen Darıca Türkelispor tarih yazdı

4 işverenden 3'ü nitelikli yetenek bulmakta zorlanıyor

İstanbul'da 'Bakırköy Muhabbetleri'ne devam

HAGEL toplantısı Gürsu’da yapıldı

Ankara Keçiören'de hayat kurtarmak elinizde

Gebze’de Başkan Büyükakın kadın esnaflarla buluştu

Flamingo Adası Bornova’da sanatseverlerle buluştu

SHGM’den yeni yönetmelik

68 ilde siber suçlara 169 gözaltı!

Örme ve kroşe eşya ithalatında korunma önlemi kaldırıldı

Bursa Gürsu’nun çocuk kütüphanesi açıldı

İZKİTAP’a Soykan ve Ağırel ile veda

İzmir'de "İyiliğe Yolculuk" kampı!

Malatya'da Ampute Futbol Takımı, Süper Lig’e yükseldi!

Yükleniyor