Et fiyatlarındaki artış, 'vejetaryen menü'yü gündeme getirdi

Et fiyatlarındaki artış, 'vejetaryen menü'yü gündeme getirdi

EKONOMİ 15.04.2025 16:24:17 0
Et fiyatlarındaki artış,
Haberi Sesli Oku

Ramazan ayı öncesinde kırmızı et fiyatlarında yaşanan sert artış, endüstriyel yemek sektörünü yeni bir maliyet krizine sürükledi. Beyaz et fiyatlarında henüz resmi bir artış olmamasına rağmen, endüstriyel yemek üreticileri, beyaz et sektörünün kırmızı etteki yükselişi gerekçe göstermesinden ve yaklaşan mangal sezonunun da beyaz et fiyatlarını artırmasından tedirgin.

BURSA (İGFA) - Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, bu yıl Ramazan ayı öncesinde et fiyatlarında yaşanan artışın önceki yıllara göre çok daha belirgin olduğunu söyledi.

“Kırmızı et fiyatları zaten uzun süredir yüksek seyrediyordu. Her yıl Ramazan öncesinde başlayıp Kurban Bayramına kadar süren artışlar ile fiyatlar aşırı arttı ,” diyen Dönmez, endüstriyel yemek üreticilerinin bu nedenle menü maliyetlerini dengelemekte çok zorlandığını vurguladı.

“VEJETARYEN MENÜ BİR ZORUNLULUK OLABİLİR”

Maliyet artışları karşısında kurumsal müşterilerden gelen fiyat baskısıyla mücadele ettiklerini belirten Başkan Dönmez, bazı firmaların geçici bir çözüm olarak et içermeyen, sebze ağırlıklı menülere yönelmek zorunda kalabileceğini ifade etti. Ancak bu modelin sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Dönmez, “Sanayi bölgelerinde çalışan binlerce kişi beden gücüyle üretim yapıyor. Bu çalışanların dengeli ve yeterli protein alması gerekiyor. Bu nedenle etin menülerden tamamen çıkarılması, hem bireysel sağlık hem de iş gücü verimliliği açısından ciddi sorunlar oluşturabilir" dedi.

Yalnızca et değil; yağ, bakliyat, sebze ve meyve gibi pek çok temel gıda ürününde de ciddi fiyat artışları yaşandığını da belirten Dönmez, endüstriyel yemek firmalarının hem maliyetleri kontrol altında tutmaya çalıştığını hem de müşteri memnuniyetini sağlama çabası içinde olduğunu belirtti. Dönmez, “Bu dengeyi korumak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Geçici olarak bazı alternatifler değerlendirilebilir; ancak sanayi yemeklerinde uzun vadeli vejetaryen menü uygulamaları, sektörün gerçekleriyle uyuşmuyor ve sürdürülebilir değil. Kalıcı çözümler için üretim ve tedarik zincirindeki maliyet baskısının hafifletilmesi şart" diye konuştu.

Gündemdeki Diğer Haberler


Zeydan Karalar'dan 'hükümet'e çağrı

ASKİ'nin dijital atılımı su tasarrufu sağladı

Çinlilerden Trabzon'a yoğun ilgi

Bursa Tiyatro Festivali’ne görkemli final

Bursa'da kamusal binaların daha verimli kullanılması için ortak çalışma

Huzurlarınızda Kızılay Nova

İzmir Narlıdere'de 23 Nisan'da şenlik var

İzmir Efes Selçuk'tan istihdama katkı

23 Nisan'da moda kruvaziyer tatili

Bursa Osmangazi Belediyesi’nden çocuklara tiyatro şöleni

Mattia Ahmet Minguzzi'nin adı en sevdiği yerde yaşayacak

BUÜ Hastanesi’nin Göğüs Hastalıkları Polikliniği yenilendi

Tarımda kriz ve mücadele Bursa Nilüfer’de tartışıldı

Bursa Gürsu'da kitap bağışına destek yağdı

Bayram sonrası ikinci elde patlama yaşandı

‘Geleceğin Enerji Stratejisi’ Uludağ Enerji Zirvesi’nde konuşuldu

İnegöl’de okul bahçelerine bahar geldi

Berkay’dan 14’ncü Alaçatı Ot Festivali’nde muhteşem konser

Tarımda kriz ve mücadele Nilüfer’de tartışıldı

Mardin'den Gazze'ye rekor destek

DEÜ'lü genç yönetmene 15 ödül

Gökhan Gökgöz yeniden Bursa Büyükşehir Belediyespor’da

Zarar gören çiftçiye büyük destek

Doğum yardımı mayısta başlıyor

Sıfır Atık bilinci minik kalplerle büyüyor

Çin'in boşalttığı alanı Türk üretici doldurabilir

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe ihracat liderleri ödüllerle onurlandırıldı

İzmir Efes Selçuk 23 Nisan coşkusuna hazırlanıyor

Turizmin kalbi 2026’da İstanbul Fuar Merkezi’nde atacak!

Alaçatı Ot Festivali’nde Berkay coşkusu

Yükleniyor